Logo The Hand Academy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

'Hands-on' snijzaalpracticum 2019

Snijzaalpracticum The Hand Academy

The Hand Academy organiseert vrijdag 15 november 2019 een ‘hands-on’ snijzaalpracticum.

Op deze bijzondere en unieke dag worden de cursisten in staat gesteld zelf een volledige dissectie van een ‘onderarm-hand’ te doen Bij dit snijzaalpracticum wordt gebruik gemaakt van zogenaamde ‘fresh frozen’ onderarmen. Dat wil zeggen dat deze exemplaren ongeprepareerd / niet bewerkt zijn. Hierbij blijft de originele textuur en kwaliteit van het weefsel behouden en wordt het mogelijk een realistisch beeld en gevoel te krijgen van de functionele anatomie.

De cursisten werken met tweetallen aan één onderarm en voeren zelf de dissectie / preparatie uit. Deze dag wordt geleid door een handchirurg van het VUmc / The Hand Clinic en twee docenten van de opleiding. Meer informatie onder het cursus aanbod van The Hand Academy.

Wereldcongres voor handchirurgie en handtherapie Berlijn

Wereldcongres voor handchirurgie en handtherapie Berlijn

Van 17 tot 21 juni 2019 vindt het Wereldcongres voor handchirurgie en handtherapie plaats in Berlijn. Het IFSSH / IFSHT congres 2019 verenigt experts in handchirurgie en handtherapie in een groot internationaal evenement met meer dan 3.500 deelnemers. Onder het motto "Building Bridges - Together Hand in Hand" zullen experts van over de hele wereld de nieuwste ontwikkelingen in de vakgebieden bespreken.

Lees meer op de website van het congres.

Claims hand-/polsletsel vaak door gebrek aan kennis

Claims hand-/polsletsel vaak door gebrek aan kennis

De belangrijkste oorzaak van erkende claims na hand- of polsletsel, is een gebrek aan kennis van de behandelaar op de Spoedeisende Hulp. Dat concluderen handchirurg Michiel Zuidam (Erasmus MC) en anderen nadat zij schadeclaims – ingediend bij verzekeraar MediRisk – onder de loep namen. Er valt vooral winst te behalen bij het beoordelen van open wonden en fracturen.

Zuidam en de andere onderzoekers wilden nagaan of initiatieven om de kwaliteit van spoedeisende zorg bij hand- en polsletsel wat opleverden. Die waren genomen, onder meer na een eerdere analyse van schadeclaims over de periode 1994-2007. Er zijn handletselkaartjes en -boekjes ingevoerd, en er is meer aandacht voor radiologische beoordeling en dossiercontrole gekomen.

Lees meer: Claims hand-/polsletsel vaak door gebrek aan kennis

Handtherapie op weg naar erkend specialisme in Nederland en Europa

Nederlandse Vereniging voor Handtherapie

De Nederlandse Vereniging voor HandTherapie (NVHT, voorheen het Nederlands Gezelschap voor Handtherapie [NGHT]) is een vereniging van fysiotherapeuten en ergotherapeuten die zich willen specialiseren in handtherapie. De vraag naar geschoolde en erkende handtherapeuten stijgt in zowel de eerste als de tweede lijn. De titel handtherapeut is echter geen erkende of beschermde titel in Nederland. Dat betekent dat op dit moment iedere fysiotherapeut of ergotherapeut zich handtherapeut kan en mag noemen. Dit in tegenstelling tot veel andere landen in de wereld zoals de VS, Australië en Groot Brittannië. De NVHT vindt erkenning van handtherapie als specialisme nodig om kwaliteit te waarborgen. Zowel voor patiënten, verwijzers en zorgverzekeraars is het essentieel om te kunnen onderscheiden welke therapeuten in Nederland voldoende geschoold en ervaren zijn in de behandeling van hand- en polsaandoeningen.

Lees meer: Handtherapie op weg naar erkend specialisme in Nederland en Europa

Kennismakingscursus handtherapie i.s.m. het RGF-NH

Logo RGF Noord-Holland

Het RGF-NH biedt in samenwerking met ‘Stichting The Hand Academy’ een tweedaagse kennismakingscursus handtherapie aan. Aan de hand van de functionele anatomie worden de meest voorkomende aandoeningen en letsels van de hand en de pols besproken. Daarnaast is er veel aandacht voor diagnostiek, therapeutische mogelijkheden, interdisciplinaire samenwerking en ‘tips & tricks’ uit de praktijk.

De cursus zal op 20 en 28 november gegeven worden aan de Zuiddijk 2-A in De Rijp. Meer informatie vind je op de website van het RGF Noord-Holland

Ongelukken thuisklussers leiden bij 40 procent tot blijvende invaliditeit

Logo NVPC

Utrecht, 19 juni – Klusletsels aan de handen leiden veel vaker dan gedacht tot blijvende invaliditeit bij de slachtoffers. Dit blijkt uit een inventarisatie door de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) van ongelukken tijdens het klussen in de afgelopen meimaand. Ongelukken tijdens het klussen in en om het huis zorgen in 40 procent van de gevallen voor blijvend letsel. Het gaat meestal om doorgesneden pezen en zenuwen in de hand of arm, botbreuken en zelfs geamputeerde vingers. In verband met de vaak ernstige gevolgen van de thuisklusletsels dringt de NVPC onder meer aan op betere voorlichting voor het veilig gebruik van gereedschap bij het thuisklussen. “De ernst van hand- en polsletsel wordt helaas nog steeds onderschat” stelt prof. dr. René van der Hulst, voorzitter van de NVPC. “Steeds meer klussers kampen levenslang met de gevolgen van ondeskundig gebruik en onzorgvuldigheid.”

Lees meer: Ongelukken thuisklussers leiden bij 40 procent tot blijvende invaliditeit