Basismodule Handtherapie

Locatie BCN Amsterdam Arena
Doelgroepen fysiotherapeuten / ergotherapeuten
Accreditatiepunten KNGF 32 punten en ADAP 38 punten
Studiebelasting contacturen 24 / zelfstudie 14
Niveau post-HBO
Aantal contactdagen 4
Aantal deelnemers Maximaal 24
Aantal stagedagen -
Kosten € 849,- (incl. koffie, thee & lunch)
Examen Bewijs van deelname, zie algemene voorwaarden punt 8

Data 2024:

6 + 7 September
20 + 21 September

 


Beschrijving

De basismodule Handtherapie aan opleiding 'The Hand Academy' is een vierdaagse cursus waarin de cursist basiskennis en -ervaring opdoet met anatomie, fysiologie, biomechanica en kinematica van de arm/hand. Afgestudeerde fysio- of ergotherapeuten die zich meer willen verdiepen in deze specifieke kennis, kennis betreft de arm/hand willen opfrissen maar niet de gehele opleiding 'Handtherapie' willen volgen, zijn bij deze basismodule van The Hand Academy aan het goede adres. Binnen de cursus is er naast anatomie, fysiologie en biomechanica (dag 1 en 2), veel aandacht voor het toepassen van deze kennis middels klinisch redeneren en het implementeren van praktische vaardigheden (dag 3 en 4). Hierbij worden uiteraard de meest recente inzichten / ‘state of the art’ met betrekking tot therapie en behandelmogelijkheden gebruikt.

Het aanbod van The Hand Academy is erkend door de Nederlandse Vereniging voor Hand Therapie (NVHT). In Nederland is het sinds 2010 mogelijk zich te certificeren tot CHT-NL (Certified Hand Therapist Nederland). De basis-module zou een goede start kunnen zijn om punten te behalen binnen het opleidings-gedeelte van deze certificering. Voor meer informatie betreft het CHT-NL, zie www.handtherapie.com/certificering.

In deze cursus komen de volgende onderwerpen aanbod:

  • Anatomie, kinesiologie en fysiologie van hand en pols
  • Wondgenezing
  • Litteken- en oedeembehandeling
  • Basis functie-onderzoek van de hand en pols
  • Klinimetrie binnen de handtherapie
  • M. Dupuytren
  • Klinisch redeneren binnen de handtherapie. Hierbij worden M. Dupuytren en ligamentair letsel als uitgangspunt gebruikt maar de cursisten kunnen ook eigen casuistieken inbrengen.

Doel

Na afloop van de cursus heb je meer inzicht op het gebied van anatomie, fysiologie, kinesiologie van de gehele bovenste extremiteit, wondgenezing en herstelmechanismen welke relevant is binnen de handtherapie. Op basis van dit inzicht en middels klinisch redeneren ben je meer in staat om eenvoudige, niet complexe handtherapeutische problemen te herkennen, te analyseren, te onderzoeken, te meten en therapeutisch te beïnvloeden.


Cursus coördinator: Melanie Eissens

Cursuslocatie Amsterdam

Zie onze pagina cursuslocaties & route voor meer informatie over de locatie BCN Amsterdam Arena.

 
route bsn bottom